• De Britse premier Liz Truss zoekt een oplossing voor de slepende kwestie over de handelsregels voor Noord-Ierland.
  • Om de echte pijn voor de Britse economie te verzachten, moet er echter heel wat meer gebeuren.
  • Er is weinig vertrouwen dat Truss met plannen komt die de overheidsfinanciën in het gareel houden én goed zijn voor de economie, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Het is bijna 2.400 dagen geleden dat een kleine meerderheid van de Britse bevolking verrassenderwijs voor de Brexit stemde. De uitkomst van het referendum op 23 juni 2016 vormde het startschot voor een enorme politieke worsteling op in het Britse parlement.

Premier David Cameron maakte plaats voor Theresa May, die al snel nieuwe verkiezingen uitschreef. Toen het May niet lukte om haar Brexit-akkoord door het Lagerhuis te leiden, moest ze het veld ruimen voor Boris Johnson.

Ook Johnson schreef nieuwe verkiezingen uit, die hij eind 2019 met gemak won. De klucht gaat door, want deze zomer moest Johnson het politieke toneel verlaten.

Zijn opvolger trekt Liz Truss trekt de afgelopen dagen de aandacht met nieuwe inspanningen om eindelijk een goede oplossing te vinden voor grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het zou mooi zijn als na ruim zes jaar eindelijk de laatste losse Brexit-eindjes aan elkaar worden geknoopt. Dat is opmerkelijk genoeg echter niet de grootste uitdaging waar Truss voor staat.

Brexit doet nog steeds pijn

Onder meer door de Brexit is er grote krapte ontstaan in allerlei delen van de Britse economie. Dat draagt eraan bij dat de inflatie het hoogste niveau in veertig jaar heeft bereikt.

Volgens de Britse centrale bank verkeert het land inmiddels in een recessie. Om de problemen aan te pakken hebben Truss en haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng veel meer aan een goed economisch plan en een portie daadkracht, dan aan een oplossing voor de Ierse grenskwestie.

In zeer korte tijd is duidelijk geworden dat het duo op beide vlakken tekort schiet. Het pakket belastingmaatregelen dat Kwarteng twee weken geleden presenteerde, zou vooral de rijken hebben geholpen. Bovendien schrokken financiële markten behoorlijk van het vooruitzicht dat de hoge Britse staatsschuld verder zou stijgen. De rente op obligatiemarkten steeg, waardoor de daaraan gekoppelde hypotheekrente voor veel Britten onbetaalbaar dreigde te worden.

Gezocht: goede plannen en portie daadkracht

Afgelopen week lieten Kwarteng en Truss zien dat het hen behalve aan goede plannen ook ontbreekt aan daadkracht. Onder druk van het IMF zijn de belastingplannen behoorlijk afgezwakt. Dat leidde tot grote opluchting op financiële markten. De rente op staatsobligaties is wat gedaald en sinds het dieptepunt van vorige week maandag is het pond met ruim 5 procent gestegen.

De kans is echter heel groot dat die opluchting op financiële markten tijdelijk is. Want zelfs in aangepaste vorm zorgen de belastingplannen ervoor dat de Britse staatsschuld behoorlijk gaat stijgen.

Bovendien wekt de aanpak van Kwarten en Truss weinig vertrouwen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het Britse pond weer een tik krijgt, als gevolg van een nieuwe misstap of tegenvaller. Voorlopig zit de Britse munt nog in de hoek waar de klappen vallen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.